Granulom dentar

Granulom dentar

Granulom dentar

Dintii, segmentul bucal al organismului, indeplinesc un dublu rol:
– biologic – foarte important
– social – bine definit
Abaterile dintilor de la normal, duc la:
– modificari anatomice
– alterarea relatiei organismului cu mediul extern
Orice afectiune a dintilor, cu tendinta la desfigurare, il pune pe purtatorul ei intr-o stare de inferioritate, traumatizandu-l psihic ( exemplu pierderea dintilor in cazul parodontozei).
Cum sa-ti salvezi dintii?

1. – Pastreaza-i curati – ei , nu se vor caria, nu vor apare pungile cu puroi la radacina(abces dentar,granulom dentar,chist); depisteaza pungile cu puroi la timp, cu ajutorul radiografiei dentare
2. – Ingrijeste-ti gingia – maseaz-o, alarmeza-te daca sangerarea persista chiar si la consumul de alimente moi, consulta medicul stomatolog, deoarece afectiunile gingivale netratate, vor avea ca efect dezlipirea gingiilor de pe dinti, permitand formarea pungilor parodontale(pungi cu puroi) si instalarea bolii parodontale , avand ca final PIERDEREA DINTILOR !
3. – Inlatura placa bacteriana si tartrul
4. – Alimenteaza-te echilibrat
5. – Rezolva malpozitiile dentare si contactele incorecte intre dinti(bruxism, trauma ocluzala)
6. – Evita accidentele – cauza fracturilor dintilor si maxilarelor
7. – Practica o igiena buco-dentara corecta ca tehnica si timp, utilizeaza ata dentara si apa de gura,prezinta-te periodic la control stomatologic,respecta tratamentul recomandat de catre specialist.
Un dinte CURAT,nu se CARIAZA….nu va apare PUNGA CU PUROI(abcesul, granulomul, chistul), o gingie corect MASATA, nu sangereaza….nu se va dezlipi de pe dinte, permitand astfel formarea PUNGII/PUNGILOR PARODONTALE( puroi,placa bacteriana,tartru) .